Annoimme lapsellemme korviketta – olo on kuin rikollisella

 • Etusivu
 • /
 • Yleinen
 • /
 • Annoimme lapsellemme korviketta – olo on kuin rikollisella

Istun yksin keittiönpöydän ääressä ja pumppaan maitoa. Poskelle vierähtää pieni kyynel – milloin tästä on tullut näin vaikeaa? Imetys tuottaa painetta ja pelkoa epäonnistumisesta. Mitä jos meidän perheen hyvinvoinnille on hyväksi ottaa äidinmaidonkorvikkeet avuksi? Olenko silloin huono äiti? 

Olen imettänyt lapsentahtisesti ja oppinut nauttimaan imettämisestä!

Minulla ei ole ollut itsessään imetyksen kanssa mitään suurempia ongelmia. Peetun imemisote on ollut aina hyvä. Olen imettänyt lapsentahtisesti ja olen myös oppinut nauttimaan imettämisestä. Siitä on tullut tärkeä osa äitiyttä. Miksi kuitenkin tämä tärkeä ja merkityksellinen asia aiheuttaa jatkuvasti mielipahaa? 

Jo synnyttäneiden osastolla meillä kävi niin, että Peetun paino lähti liikaa laskuun. Aloimme antamaan pumpattua lisämaitoa Peetun ollessa vasta kahden vuorokauden ikäinen. Tuo oli melko raskasta aikaa, sillä lisämaidon pumppaaminen ei ollut helppoa. Maitoa tuli tippa silloin ja tippa tällöin. En tiedä miksi, mutta minulla oli todella suuri tarve saada ruokkia lapseni itse. En halunnut, että lapseeni laitetaan mitään ulkopuolista. Joten pumppasimme, emme luovuttaneet. Nämä arvokkaat tipat syötimme sitten ruiskulla Peetulle. Se vaati meiltä suurta omistautumista reilu viikon ajaksi. Tuntuu, että meidän ensimmäinen viikko Peetun kanssa oli vain yhtä äidinmaidon pumppaamista. Uskon, että tässä kohtaa moni olisi jo luovuttanut ja antanut korviketta. Minun onnekseni mieheni on tsempannut mielettömästi pumppauksen kanssa, ja hän on ollut siinä mukana. Minun ei tarvinnut herätä yksin yöllä pumppaamaan, vaan heräsimme yhdessä. 

Ensimmäiset viikot olivat melko raskasta aikaa juuri imetyksen vuoksi!

Alun jälkeen maidon pumppaus jäi hetkeksi kokonaan. Tässä kohtaa kuitenkin kävin paljon erilaisia kamppailuja oman pääni sisällä. Imetys sitoi minut täysin sohvalle. Liikkuvana ihmisenä se oli aluksi melkoista kamppailua – olenko imetyksen vanki? Nyt jälkeenpäin harmittaa, miksi en osannut nauttia tuosta ajasta.  

Liikkuvana ihmisenä imetyksen sitovuus tuntui aluksi liian sitovalta.

Peetun ollessa reilu kaksi kuukautta minulla alkoi työt osa-aikaisesti. Olin kahdesta neljään tuntiin pois Peetun luota pari kertaa viikossa. Tuossa kohtaa koin suurta ahdistusta. Miten saisimme syötettyä lapsemme, sillä pumppaamisesta oli tullut iso peikko alun jälkeen? En myöskään ollut valmis antamaan korviketta. Ihmettelin omia ajatuksiani. Miksi korvikkeen antaminen tuntuu niin suurelta pettymykseltä? Tein kaikkeni, että saisin maidon nousemaan paremmin, ja jotta saisin pumpattua maitoa pakkaseen. Tämä osittain myös aiheutti suurta arvostelua omaa kehoa kohtaan – mikä minussa on vialla, jos en saa täysin ruokittua lastani? Aloin syynäämään omaa ruokavaliota ja söin kaikkea joka vain vähänkin voisi auttaa maidon nousemisessa. Onnekseni maito alkoi nousemaan paremmin ja saimme lopulta pumpattua pakkaseen äidinmaitoa. 

Aloin arvostelemaan omaa kehoani – mikä minussa on vialla, jos en saa täysin ruokittua lastani?

Imetys on edelleen hyvin ristiriitaisia tunteita herättävä asia elämässäni. Kun samanaikaisesti nautin siitä, tuottaa se jatkuvasti epäonnistumista ja riittämättömyyden tunnetta. Viime viikolla neuvolassa selvisi, että Peetun painonnousu on laskenut. Lisäksi hänen unet ovat olleet todella katkonaisia, joka voi selittyä sillä, ettei Peetu ole saanut tarpeeksi ravintoa ja herää näläntunteeseen. Neuvolakäynnin jälkeen päädyimme kokeilemaan jälleen lisämaitoa. Tällä hetkellä pumppaaminen onnistuu sen verran hyvin, että olemme tähän asti pystyneet syöttämään Peetua täysin äidinmaidolla, emme ole korvikkeita käyttäneet. Tämä lisämaidon antaminen kuitenkin muutti tilannetta sen verran, että pumpattu äidinmaito ei tule riittämään sekä minun poissaoloihin, että lisämaidon antamiseen iltaisin. Meidän tulisi siis kokeilla myös korviketta satunnaisesti. Ja näin olemme tehneet muutaman kerran – ja olo on kuin rikollisella. 

Lisämaidon antaminen muutti tilannetta sen verran, että pumpattu äidinmaito ei tule riittämään.

Miksi koko imetysasiasta on tullut kilpajuoksu? Sillä kilpajuoksulta tämä tuntuu ainakin omassa päässäni. Olen hyvin herkillä kuulemaan kommentteja, joissa tahtomatta tai tahallisesti halutaan kritisoida äitien tekemiä päätöksiä. Usein kuulen myös, että äitien tietoa imetyksestä vähätellään ja aliarvioidaan. Tänä päivänä – kun imetys on niin isosti tapetilla – uskon, että useimmat meistä äideistä kyllä tekevät kaikkensa imetyksen onnistumisen kannalta ennen kuin päätyvät korvikkeeseen. On huolestuttavaa, että näin luonnollinen asia aiheuttaa paljon mielipahaa. En pysty olla pohtimatta, että mistä tämä johtuu? Tärkeintä pitäisi olla lapsen ja perheen hyvinvointi. Jokainen äiti varmasti haluaa vain parasta lapselleen. Miksi siis aiheutamme painetta itsellemme sekä toisillemme?

Äitien tekemiä päätöksiä kritisoidaan ja heidän kykyä tehdä päätöksiä aliarvioidaan.

Imettäminen on osoittanut minulle sen, että siinä ei voi voittaa. Valitsee sitä mitä tahansa, aina jää joku asia harmittamaan. Imettäminen voi myös kuormittaa omaa kehoa tavalla, josta ei ole puhuttu. Jälkeläinen kirjoitti juuri aiheesta blogissaan. Imetys ei ole mustavalkoista – kuten se haluttaisiin kenties nähdä. Usein unohdetaan alue täysimetyksen ja korvikkeiden välillä. On olemassa lukuisia erilaisia tapoja toteuttaa imetystä. Kaikki nämä tavat pitäisi olla hyväksyttäviä ja aivan yhtä hyviä. Jos tilanne todella vaatii korvikemaidon antamista, se ei saisi missään nimessä olla merkki epäonnistumisesta, vaan rohkeudesta ajatella perheen hyvinvointia kokonaisuutena. 

Usein unohdetaan alue täysimetyksen ja korvikkeiden välillä.

Äitiys on täynnä asioita, jotka opettavat meille, ettei täydellisyyttä ole olemassa. On tärkeää oppia pois täydellisyyden tavoittelusta. On tärkeää oppia näkemään mikä itselle ja omalle lapselle on paras ratkaisu. On myös tärkeää jättää muiden kriittiset kommentit taka-alalle.

Ylimielisten ja kaikki tietävien ihmisten kommentit ärsyttävät.

Minulle on tärkeää kuulla erilaisia näkökulmia. Nautin keskustella asioista rakentavasti. Mutta kyllä minuakin ärsyttää. Ylimielisten ja kaikki tietävien ihmisten kommentit ärsyttävät. Miksi joku luulee, etten olisi kääntänyt kaikkia kiviä? Miksi minun arviontikykyä kyseenalaistetaan? Kenelläkään ei ole oikeutta arvottaa minun tekemiäni valintoja. Lisäksi usein nämä henkilöt kyseenalaistavat eri ammattilaistenkin ammattitaitoa ja kykyä arvioida tilanne kokonaisuus huomioon ottaen. Tällainen kriittisyys ja arvostelu on raskasta. Se ei auta äitejä eikä varsinkaan vauvoja. Siksi toivon, että liian fanaattisesti imetystä puolustavat ottaisivat hetken happea ja antaisivat jokaiselle äidille tilaa toteuttaa imetys juuri hänelle sopivalla tavalla.

Kriittisyys ja arvostelu on raskasta. Se ei auta äitejä eikä varsinkaan vauvoja!

Ollaan enemmin kannustavia ja jokaisen päätöksiä tukevia ystäviä toisillemme. Me äidit olemme sen ansainneet!

Me annamme niin paljon itsestämme lapsellemme, ettemme ole ansainneet tätä painetta mitä imetys tällä hetkellä tuo!

by Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Voinko imettävänä äitinä juoda alkoholia?

Täysimetys – Rakennanko häkkiä ympärilleni?

Millainen ruokavalio tukee imetystä?

Ps. Instagramissa on menossa huikea arvonta yhteistyössä Gaston Luga kanssa. Käy osallistumassa!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍁🍂syysARVONTA yhteistyössä @gastonluga 💥🍁 . . Satojen uusien seuraajien kunniaksi pistetäämpä pitkästä aikaa arvontaa pystyyn. Halusin tällä kertaa ilahduttaa teitä tällä ihanalla repulla, sillä pienen lapsen kanssa reput vaan on kaikkein käytännöllisimpiä. Joten tänä syksynä kannattaa panostaa tyylikkääseen reppuun. 💥🍁🍂 Reppu toimii hyvin hoitolaukkuna. Sinne mahtuu vaipat, pyyhkeet, vaihtovaatteet ja muut tarvikkeet #packitwithGL 🍁💥 Musta on parasta, jos tyylikkyys ja käytännöllisyys kohtaavat. Silloin äiti-ihminen kiittää 🍁🍂 . . 🧡Arvonnan lisäksi sulla on nyt mahdollisuus saada kaikista #GastonLuga tuotteista -15% koodilla SUSANNAMUSTAJÄRVI (19.12 asti) www.gastonluga.com. Kaikille repun ostaneille tulee kaupanpäälliseksi Ärlig-toilettilaukku (arvo 39€). 🧡 . . 💥Ja sit hei arvontaan. Arvon yhden – voittajan itse valitseman – repun #GastonLuga mallistosta (arvo 79€-119€). 💥 . . 🖤Alla ohjeet osallistumiseen: . 1. Seuraa @gastonluga sekä @susanna_mustajarvi 2. Tykkää kuvasta 3. Tägää mukaan ystävät, jotka ilahtuu tämän nähdessään. Jokainen uusi tägäys on yksi uusi arpa sulle! . Arvonta päättyy perjantaina 11.10 klo 23. Instagram ei sponsoroi tai hallitse kyseistä arvontaa. . . ONNEA ARVONTAAN KAIKILLE! 🖤 #arvonta #yhteistyössä #GastonLuga #reppu #backbag

Henkilön Susanna | Äitien ajanhallinta (@susanna_mustajarvi) jakama julkaisu

 

 • Share:

Comments(14)

Vierailija
30.11.-0001 At 3:07 pm

Jäin miettimään, miksi edes pitäisi kääntää jokainen kivi, ennen kuin antaa korviketta? Miksi syy ei voi olla vaan se, että haluaa antaa itselleen vähän armoa ja levähdysaikaa? Aika harvan imetystaipale tyssää täysin siihen, että vauvalle antaa hieman korviketta. Eikä se, että silloin tällöin antaa vähän korviketta ole edes tutkitusti mitenkään vähemmän huono kuin se, että saa äidinmaitoa pelkästään.

  Susanna Mustajärvi
  30.11.-0001 At 3:07 pm

  Just noin. En ymmärrä mistä nämä ajatukset ovat tulleet mun päähän, mutta noinhan sen just pitäisi mennä. Kiitos kun kommentoit. 🙂 

Vierailija
30.11.-0001 At 3:07 pm

Minä olen 61v enkä ole koskaan saanut rintamaitoa pisaraakaan. Olen aina ollut terve ja minulla on edelleen hyvä, läheinen suhde äitiini. Hyväksihän se rintamaito on. Mutta tärkeintä on, että lapsi saa tarpeeksi ruokaa ja sylissä oloa. Ja äidin hyvinvointia unohtamatta. Äidin hyvinvointi heijastuu suoraan lapseen. Tämä syyllistävä nykyäitiys joutaisi romukoppaan. Lapsesi tarvitsee ilmeisesti lisämaitoa jo painonnousuunsa, joten rohkeasti teet niin kuin vauvallesi on parasta. Äläkä anna toisten syyllistää sinua! Usko omiin ratkaisuuksiisi!

  Susanna Mustajärvi
  30.11.-0001 At 3:07 pm

  Oi kiitos paljon kommentista! Se just, tuntuu että tärkein unohtuu, kun syynätään vaan yhtä asiaa. Koko perheen hyvinvointi pitäisi olla ykkösenä. Ja ihmetyttää miksi korvikkeella on nykyään niin huono maine. :/ 

  Tämä teksti ja muilta saatu tuki auttaa siihen, että uskaltaa alkaa katsoa asioita omalla tavalla. Toivotaan, että tämä syyllistävä nykyäitiys pian sivuutettaisiin. Siksi on hyvä puhua asioista niinkuin ne on. Vain sillä tavalla voidaan saada asiat näkyväksi ja niihin jotain muutosta. Ihanaa syksyä sinne!

Korvike mutsi
30.11.-0001 At 3:07 pm

Oma lapseni kasvoi vallan korvikkeella. Itse olen ja olin asian kanssa sujut sillä maitoa ei vain tullut enkä ajatellut sen olevan paha. Kuitenkin itse jäin vaille kaikkia äitien tapaamisia yms. Sillä olin huono äiti kun vauvani joi pullosta. Sain kuulla kuinka hän sairastaa paljon kun on korvikkeella. jäin siis pois kaikesta sosiaalisesta kanssakäymisestä sillä pullosta ruokkimista arvosteltiin ihan päin naamaa. Syyni ei ollut hyvä miksi en imetä. Kaikki voi imettää jos vain haluavat, oli erään kommentti. Näin jälkeenpäin voin sanoa että nyt reilu kaksivuotias ei ole sairastanut kuin yhden flunssan, joka sekin tuli päiväkodin aloitettuaan. Eli, ei se korvike sairastelua ainakaan tuonut. Itseäni lähinnä ihmetyttää imetyksestä meuhkaaminen…. Miksi koskaan ei kirjoiteta korvikkeen käytöstä positiivisessa mielessä? Imettäminen on tärkeää, mutta ei mahdollista kaikille. Ja aivan samalla tavalla läheisyyttä se vauva saa on se kiinni rinnassa tai pullossa.

  Susanna Mustajärvi
  30.11.-0001 At 3:07 pm

  JUST NÄIN! Oon sun kanssa täysin samaa mieltä. Ja siis nuo sun kokemukset kuvastaa juuri sitä, mitä tämä touhu on nykyään. Mikä siis meitä oikein vaivaa? Miksi on ok kritisoida toisen tekemiä valintoja? Luulisi, että kun suvaitsevaisuus on muuten parantunut niin miksi ei tässä asiassa? Ja tosiaan tuo, että aina sille ei vain voi mitään, vaikka kuinka haluaisi imettää niin se ei vain aina onnistu. On väärin kääntää puukkoa haavassa ja lyödä lyötyä. Tää aihe saa kyllä sykkeen nousemaan ja tulee vain niin pettynyt olo. Miksi äiti toiselle äidille voi olla niin julma, että sanoo päin naamaa tuollaista kuraa? :/ Olen pahoillani. Minun mielestä jokainen äiti osaa tehdä kyllä oikeat valinnat ja niitä tulisi kunnioittaa. <3 Kiitos kun jaoit kokemuksesi. Ja anteeksi kun tämä meni jälleen ihan tunteisiin. 

Nannasnaa
30.11.-0001 At 3:07 pm

Minusta vaan välillä tuntuu että osassa asioissa äidit syyllistyvät ilman syyllistämistä. Tai että se on jotenkin niin kovasti omassa päässä se juttu että syyttää itseään vaikkei kukaan olisi ollutkaan syyllistämässä. Mä olen ilmeisesti se fanaattisesti imetykseen suhtautuva, joka on taas mun mielestä ihmeellinen nimitys, en syyllisty siitä, mutta voisin syyllistyä kuitenkin koska siinä taas minun tapaani toimia arvostellaan.

Sitä en tarkoita sillä että olen fanaattinen, että torppaisin ihmiset jotka eivät imetä/imettävät osittain, mutta olen huomannut että välillä äideillä on tosi puuttellinen tieto imetyksestä ja tämän takia on imetys mennyt pieleen ja se harmittaa. Tämän takia me “imetysfanaatikot” puhumme imetyksestä paljon ja ehkä myös jonkun silmään tyrkytämme, koska minä en ainakaan halua että jonkun joka haluaa imettää, imetys menee pilalle koska tietoa ei ole ollut tai se on ollut väärää.

Koska tässä tekstissähän sinä taas itse myös vastakkain asettelet ihmisiä.

  Susanna Mustajärvi
  30.11.-0001 At 3:07 pm

  Tuo on kyllä totta, että me itse varmasti syyllistetään itse itseämme myös paljon. Tarkoitukseni ei ollut syyllistää ketään, vaan ennemminkin tarkoitin, että aina ei tarvitse puuttua muiden asioihin. Apua saa tietysti antaa, mutta ensin kannattaa varmistua siitä, että sitä halutaan ottaa vastaan. Mielestäni imettämisessä voisi ottaa saman periaatteen käyttöön kuin lasten kasvattamisessa. Meillä kaikilla on omat ajatuksemme myös lasten kasvattamisesta, mutta hyvin tarkkaan kannattaa miettiä milloin puuttuu toisen tapaan toimia. Jokainen kun tekee omaan elämään sopivat päätökset ja valinnat juuri niillä tiedoilla, taidoilla ja sillä todellisuudella mikä on käytettävänä. 

Vierailija
30.11.-0001 At 3:07 pm

Synnytin kolme viikkoa sitten esikoiseni kiireellisellä sektiolla 16h synnytyksen jälkeen. Lapseni joutui keskolaan hengitysvaikeuden vuoksi enkä saanut häntä rinnalleni. Seuraavana päivänä jouduin itse uudelleen kiireelliseen leikkaukseen aktiivivuodon takia.
Hetket, jotka olin hereillä, lypsin kätilön avustuksella maitoa pienelleni.
Saimme vauvamme vierihoitoon kahden päivän jälkeen ja hänellä on ollut tästä lähtien kaikki hyvin 🙏🏻 Minulle tosin tuli vielä leikkauksen jälkeinen infektio, koska leikkauksessa oli edelleen jäänyt verta vatsanpeitteisiin, joka sitten tulehtui.
Olimme sairaalassa kaksi viikkoa synnytyksen jälkeen ja kotiuduin toipilaana.
Koko ajan imetin vauvantahtisesti, pumppasin juurikin niitä muutamia tippoja (muutamia kertoja sain jopa 40-50ml). Syötimme lisämaidot aina ruiskulla, että myöhemmin täysimetys voisi onnistua, ettei vauva tottuisi pulloon. Mieheni tuki oli korvaamaton.

Koin myös todella suurta epäonnistumista kun en pystynyt täysimetykseen, vaikka oma tilanne oli todella haastava – kaksi kertaa leikattu ja tulehdus päällä. Tein kaikkeni kuitenkin, että saisin oman maitoni nousemaan.
Nyt olemme olleet viikon kotona, olemme pystyneet jättämään korviketta pikkuhiljaa pois ja vauva kasvaa hyvin. Korvikkeen olemme syöttäneet pullolla vauvantahtisesti, koska ruiskulla tuli enemmän ilmavaivoja.

Voin hyvin samaistua tilanteeseen, kun täysimetys on ”pakkomielle”. Vauvan hyvinvointi kuitenkin edelle, joten korvikkeen antaminen oli ainut oikea vaihtoehto.
Haluan luottaa kuitenkin itseeni, että täysimetys vielä onnistuu. Olemme hyvään suuntaan menossa jo nyt ja varmasti vielä parempaan kunhan itse paranen.

Nykyään vain kovin herkästi syyllistetään, jos vauvalle annetaan korviketta alle 3kk:n iässä – vaikkakaan syitä tähän ei tiedetäkään. Toisinaan tuntuu, että ei edes haluta tietää, halutaan vain sanoa omat kärkkäät mielipiteet ja syyllistää. Tuntuu pahalta, että joku tulee kaiken yrittämisen jälkeen sanomaan, ”ei se oma maito vaan lopu, et ole tarpeeksi yrittänyt”.

  Susanna Mustajärvi
  30.11.-0001 At 3:07 pm

  Voi kiitos kun jaoit oman tarinasi. Juuri tuo pitäisi osata ottaa huomioon. Taustalla voi olla paljon asioita, ja korvike voi olla hyvä vaihtoehto. Mua ärsyttää tosi paljon tuo syyllistäminen. Ja se tapahtuu juurikin noin, että tullaan kertomaan faktoja, mutta ei silti olla valmiita kuulemaan sitä koko totuutta ja tarinaa päätösten takana. Ja lopulta, mitä se kenellekään muulle kuuluu miten asiat on mennyt. Lopulta meidän kenenkään ei tarvitsisi selittää toiselle omia valintoja vaan ne pitäisi hyväksyä ja niitä pitäisi arvostaa juuri sellaisena. <3 

  Superisti tsemppiä sinne pienen ihmeen kanssa <3 Oot maailman paras äiti lapsellesi. Muista se! 

Mietteitä
30.11.-0001 At 3:07 pm

Minun on pakko yhtyä osittain nannasnaa nimimerkin kommenttiin.en ole KOSKAAN kommentoinut tai katsonut halveksuen äitejä jotka eivät imetä tai kertoneet ongelmista imetyksen suhteen,olen vain ajatellut että :ihan normaalia lapsen viestintää rinnalla.lapsi kyllä osaa säädellä maidon tarpeen JOS on terve ja imuote hyvä.myös minun pojalla paino “notkahti” 3-4 kk iässä mutta en ajatellutkaan korvikkeen antamista vaan kiinteiden aloittamista,niinhän jo thl. Suositteleekin.jos maito ei tunnu riittävän 4 kk lapselle niin aloitetaan kiinteät,ei korviketta.
Osa äideistä syyllistyy itse ja juuri siksi koska tietävät itsekkin että siihen on aihetta.se oma aika,hyvinvointi ym kiehtoo enemmän kun täysimetys.

  Susanna Mustajärvi
  30.11.-0001 At 3:07 pm

  Hyviä pohdintoja ja näkökulmia. Mielestäni kuitenkaan kenenkään ei tarvitsisi kokea syyllisyyttä siitä, että haluaa pitää hyvinvoinnistaan huolta. Tai ylipäänsä mistään. Uskon, että jokainen äiti tekee valinnat tarkkaan ja harkitusti.  Ja sen vuoksi niitä pitäisi kunnioittaa eikä arvottaa hyviin tai huonoihin valintoihin. 

Mietteitä
30.11.-0001 At 3:07 pm

Vielä lisään että kommentti ei ollut pahalla kirjoitettu vaan puolustin myös meitä “fanaattisia imettäjiä” niinkuin meitä nimitit.
Jokainen kuitenkin tekee omat valinnat.kannustan ja tsemppaan kuitenkin imetykseen,se on tosi lyhyt aika meidän elämästä ja tärkeää!!työt ym on tois sijanen asia koska meillä on suomessa äitiysloma järjestelmä.
Tulin siis blogiisi vauvauinnin tiimoilta kun se on meille ihan uus juttu,hyviä vinkkejä tuossa.jännittää,toivotaan että me saadaa yhtä hyvä kokemus kuin te🙂mukavaa syksyn jatkoa!

  Susanna Mustajärvi
  30.11.-0001 At 3:07 pm

  Kirjoitin fanaattisesti imetystä puolustavat, ja tarkoitan sillä nimenomaan henkilöitä jotka kommentoivat ja kritisoivat muiden tekemisiä. Siksi ne näe, että teistä kumpikaan on niin fanaattinen.  

  Mahtavaa, että aloitatte vauvauinnin. Se on todella kiva harrastus. Uskon, että tulee hyvä kokemus. <3 Hyvällä fiiliksellä vaan!

  Ja kiitos kun jätit kommenttia,

  mukavaa syksyä sinnekin! 

Leave a Comment

sing in to post your comment or sign-up if you dont have any account.