Olisiko aika keskustella perheen yhteisistä arvoista? – näin teet sen!

  • Etusivu
  • /
  • Yleinen
  • /
  • Olisiko aika keskustella perheen yhteisistä arvoista? – näin teet sen!

Viimeistään siinä vaiheessa, kun perheeseen on syntymässä lapsi olisi hyvä käydä keskustelua puolison kanssa perheen yhteisistä arvoista. Millaiset asiat ovat itselle kaikkein tärkeimpiä ja mistä asioista ei missään nimessä halua luopua? Nämä asiat useimmiten tulee esille jo parisuhteen edetessä. Arjen kiireet kuitenkin usein jättävät asioita jalkoihinsa. Tämän vuoksi niihin on hyvä palata siinä kohtaa, kun pohditaan perheen perustamista.

Jos puolisoilla on aivan erilaiset arvomaailmat, voiko sellaiseen comboon lähteä perustamaan perhettä?

Käyn jatkuvasti keskustelua valmennettavieni kanssa arvoista. Yksi tärkeä kysymys on selvittää, käytämmekö päivästämme aikaa meille tärkeiden asioiden parissa. Usein kiireisessä elämäntilanteessa omat arvot voivat hämärtyä, ja paahdamme päivästä toiseen silmät sokeina jatkuvassa oravanpyörässä. Välillä myös “uhriudumme” ja näemme vikaa ympäristössämme. Syytämme omasta tilanteesta muita, vaikka todellisuudessa me itse olemme vastuussa omasta onnellisuudestamme. 

Arvokeskustelu ei ole vain yhden kerran käytävä keskustelu, vaan siihen kannattaa aina ajoittain palata uudestaan. Puoliso on paras mahdollinen taho, jonka kanssa niistä voi jutella. Kun yhteiset arvot ovat selvillä ja puhuttu auki, on niihin helpompi palata myöhemmin. Kun jaatte yhteisen arjen, on erityisen tärkeää osata myös pysäyttää toinen osapuoli, jos perheen yhteiset arvot alkavat arjen keskellä unohtua. 

Miten siis selvität sinun ja puolisosi yhteiset arvot?

Hyvin yksinkertainen keino arvojen selvittämiseen on erään mielikuvaharjoituksen tekeminen. Ohjeistan tämän tehtävän nyt sinulle: 

Kuvittele mielessäsi, että saat lääkäriltä diagnoosin. Sinulla on enää viikko elinaikaa jäljellä.

Voit pistää silmät kiinni ja kuvitella tilanne mahdollisimman konkreettisesti. Mitä tekisit, sanoisit ja kenen kanssa viettäisit tuon viikon? Voit listata nämä asiat paperille. 

Nämä listaamasi asiat ovat juuri niitä sinulle tärkeimpiä asioita. Näihin asioihin sinun tulisi käyttää aikaa joka päivä, tai vähintään joka viikko. 

Jos huomaatte arvoissanne paljon ristiriitoja, kannattaa ne käydä hyvässä hengessä läpi. Ei ole asiaa, mistä ei voisi puhua. Avoin keskusteluyhteys on aina hyvä alku yhteisen linjan löytämiselle. Keskustelun jälkeen tiedät mitkä ovat teidän perheen arvot. Saat selville myös, pelaatteko te samassa tiimissä ja millainen on “Teidän Combo”.

Millaiset arvoristiriidat ovat sinun mielestä sellaisia, joita ei voi puhumalla selvittää? Onko sellaisia? Itse mietin, että esimerkiksi talouden hoitaminen on yksi asia, joka tulisi olla molemmilla osapuolilla melko samanlaisilla periaatteilla ja samassa kohtaa arvoasteikkoa. Myös perheen arvostaminen ja tärkeys tulisi olla melko samalla linjalla.

Arvojen tarkastelusta on varmasti hyötyä kaikille – kuuluu perheeseesi kaksi tai yhdeksän henkilöä.

Oikein paljon tsemppiä keskusteluihin!

by Susanna (rv 20)

 

Pysyt parhaiten seuraamalla: 

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

 

Lue myös:

8 syytä, miksi raskausaikana kannattaa liikkua!

Elämäni tuskaisin vuosi – miksi en tullut raskaaksi?

Matka entisestä fitnessbloggaajasta äitiysbloggaajaksi

  • Share:

Leave a Comment

sing in to post your comment or sign-up if you dont have any account.