Paineet vanhemmuudesta – luodaanko me itse paineet itsellemme?

  • Etusivu
  • /
  • Yleinen
  • /
  • Paineet vanhemmuudesta – luodaanko me itse paineet itsellemme?

En usko tippaakaan sellaista vanhempaa joka väittää, ettei olisi koskaan menettänyt hermojaan lapsensa kanssa tai ei olisi mielessään kironnut, kun vauva on itkenyt. Perhe-elämään kuuluu positiivisten lisäksi myös negatiiviset tunteet ja tilanteet, jotka eivät menneet kuin oppikirjoissa. Se on elämää. Negatiiviset tunteet tai epäonnistumiset eivät poista sitä, etteikö silti voisi olla onnellinen. 

On loistavaa, että vanhemmuuden suorituspaineista puhutaan.

Juuri muutama päivä sitten on julkaistu yle.fi juttu vanhemmuuden suorituspaineista. Mielestäni on loistavaa, että asiasta puhutaan. Tästä artikkelista tuli esille, että aiheesta on tehty myös tutkimus, jonka mukaan muiden odotukset olisi suurin syy vanhemmuudessa uupumiselle. Minä jäin vain pohtimaan, että mitkä nämä muiden odotukset oikeasti ovat? Ja ovatko ne muiden vai onko ne paineet aina lopulta meidän omassa päässämme?

Olen uupunut kolme kertaa, ja joka kerta olen ollut sitä mieltä, että paineet tulivat ulkoapäin.

Minä olen uupunut kolme kertaa, ja olen uupumusten kohdalla ollut yleensä sitä mieltä, että paineet tulivat ulkoapäin. Vasta näin jälkikäteen pystyn ymmärtämään, että oikeasti ne paineet olivat minun oman pääni sisällä. Olin itse asettanut ne itselleni. Totta kai ympäröivä maailma oli vaikuttanut siihen, mitkä olivat minun ihanteet – millaisen elämän ajattelin olevan hyvää elämää. Minä itse olin kuitenkin asettanut omassa mielessäni itselleni tietynlaiset kriteerit ja tavoitteet, joita kohti halusin mennä. Halu menestyä kaikilla elämän osa-alueilla oli niin suuri, että lopulta haasteet ja epäonnistumiset tuntuivat aivan liian raskailta kantaa. Vaikka vaatimukset itseä kohtaan ovat olleet aina todella korkeat, muita kohtaan en koe asettaneeni paineita. Päinvastoin – olen aina ihaillut muita. 

Todellisuudessa paineet olin luonut minä itse itselleni!

En tiedä pidättekö minua ihan tyhmänä tämän jälkeen, sillä ei ole kauaakaan kun kirjoitin paineista imetystä kohtaan. Tuota tekstiä kirjoittaessa olin jälleen onnistunut uskottelemaan itselleni, että joku ulkopuolelta on asettanut nämä paineet minulle. Vaikka todellisuus on toinen. Äitiydessä minä luon painetta pääosin itse. Jopa nyt voin myöntää, että imettämisen kohdalla olen myös itse luonut suurimmat paineet. Mielestäni on kuitenkin hyvä keskustella näistä asioista, jotta oppisimme olla asettamatta turhia paineita itsellemme. 

Olin itse asettanut tiettyjä ehtoja imettämiselle, enkä halunnut kokea olevani huonompi kuin joku toinen äiti.

Käydään hieman tarkemmin läpi esimerkiksi tätä imetystä. Minun omaan mieleen oli jälleen tullut vanha ajatusmalli ja nyt pyrin olemaan paras äitinä. Minulle se tarkoittaa sitä, että vaadin itseltäni olemaan paras kaikessa. Olin asettanut tiettyjä ehtoja myös imettämiselle. En halunnut kokea olevani huonompi kuin joku toinen äiti. Näiden ajatusten vuoksi aloin kiinnittämään huomiota juuri niihin asioihin, jotka vahvistivat omaa näkemystäni imetyksestä ja siitä mikä oli oikea tapa toteuttaa sitä. Olin epävarma siitä, mikä olisi omasta mielestäni oikein ja sen vuoksi olin altis muiden mielipiteille. Ja tämän vuoksi minusta alkoi tuntumaan, että paine tulee ulkoapäin.

Olen äitiyden aikana onnistunut asettamaan paineita jo muihinkin asioihin kuin äitiyteen liittyen.

Olen äitiyden aikana onnistunut asettamaan paineita jo muihinkin asioihin kuin vain äitiyteen liittyen. Nyt sen voin myöntää – en anna itselleni tarpeeksi armoa työjuttujen suhteen – äitiyslomallakaan. Äitiyslomalla olevan äidin tehtävä on olla vauvan kanssa. Se on enemmän kuin tarpeeksi. Se riittää. Äidin ei tarvitse samanaikaisesti saavuttaa jotain suurta esimerkiksi työrintamalla. Ymmärrän nämä asiat muiden kohdalla, mutta miksi se on niin vaikeaa omassa elämässä?

Olen uupunut omien ajatusmallien vuoksi ja huomaan kompastuvani samaan ansaan jatkuvasti!

Omalla kohdallani uupumusten tärkein oivallus on ollut omien ajatusmallien ymmärtäminen ja se, että niiden vuoksi olen myös uupunut. Ja vasta oivalluksen jälkeen olen pystynyt olemaan rehellinen itselleni. Huomaan kompastuvani samaan ansaan jatkuvasti. Olen ihminen, joka ihailee muita ja tämän lisäksi en näe omassa tekemisessä tarpeeksi hyvää. Olen aina halunnut saavuttaa vielä enemmän. Mikään ei ole riittänyt. Ehkä omalla perfektionistisella toiminnallani olen saattanut aiheuttaa painetta ympärilleni – tahtomattani. Eniten olen painetta kuitenkin asettanut itselleni. 

Onko tässä mitään järkeä? Oletko sinä sitä mieltä, että paineet tulevat useimmiten ulkoapäin?

Vai koetko asiat samoin kuin minä, että me itse luomme nämä paineet itsellemme? 

by Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Uupumus on jättänyt syvät jäljet – Palaudunko ennalleni enää koskaan?

Annoimme lapsellemme korviketta – olo on kuin rikollisella!

Väsymys on täysin uusissa ulottuvuuksissa – onko pätkäyöt tulleet jäädäkseen?

6 vinkkiä ajanhallintaan – Miten saan asioita tehdyksi väsyneenäkin?

Olen jo pitkään pohtinut, että haluaisin jakaa jotain hyvää sosiaalisessa mediassa. Tästä ajatuksesta lähti muotoutumaan instagramissa #lenkkijengi ja nyt haastan myös sinut mukaan. Tarkemmat ohjeet löydät klikkaamalla kuvasta. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

❄️ ARVONTA 1 + 6 ❄️ . . Muutamia viikkoja sitten perustettu #lenkkijengi on osoittautunut toimivaksi tavaksi MOTIVOIDA ja itsekin MOTIVOITUA ulkoilemaan. 💙Useat teistä seuraajista on ollut mukana luomassa yhteisöä, joka INNOSTAA toinen toistaan liikkumaan – säällä kuin säällä! 💦❄️ Tästä iso kiitos jokaiselle, OOTTE IHAN HUIKEITA! 💙 Mikä oikeasti sen parempi motivaattori olisikaan kuin yhdessä liikkuminen – jokainen omalla tahollaan ympäri Suomea? ❄️ . . Kuten jo aikaisemmin vihjailin, NYT olisi aika viedä #lenkkijengi SEURAAVALLE TASOLLE. . . Seuraavan kuuden (6) viikon ajan (4.11-15.12) sinulla on mahdollisuus innostaa omalla esimerkillä muita lenkille ja olla siten mukana HUIKEASSA ARVONNASSA. Arvon kaikkien osallistuneiden kesken yhteistyössä @björnborg kanssa Björn Borg urheiluvaatesetin (arvo yli 200€). . Ohjeet osallistumiseen: 1. Postaa omaan feediisi ulkoilukuva ja merkkaa se #babysteps_susanna sekä @susanna_mustajarvi 2. Seuraa @susanna_mustajarvi 3. Tägää tähän kuvaan mukaan ystävät, jotka haluaisit mukaan arvontaan ja levittämään hyvää fiilistä. . Instagram ei sponsoroi tai hallitse kyseistä arvontaa. . . Ja ei tässä vielä kaikki. Lisäksi jokaisen storyn puolella @susanna_mustajarvi tägänneiden kesken arvon JOKA VIIKKO @bjornborg JUOMAPULLON ja TREENIKASSIN. Kuuden viikon ajan. . . Aika mahtavaa, vai mitä? Nyt sinun tehtäväsi on lähteä nauttimaan ulkoilusta ja siten olla mukana innostamassa myös muita liikkumaan! ❄️ Yhdessä me olemme enemmän! #ulkoiluhaaste #lenkkihaaste #arvonta #giveaway #björnborg #babysteps_susanna

Henkilön Susanna | Äitien motivointi (@susanna_mustajarvi) jakama julkaisu

 

  • Share:

Leave a Comment

sing in to post your comment or sign-up if you dont have any account.