Saako lomalla herkutella?

Mä olen kamppailut tämän asian kanssa useasti aikaisemmin monia vuosia sitten ja myönnän, että välillä olen ollut erittäin tiukka itseni ja syömisen kanssa myös lomalla.

Kilpailuvalmennuksen aloitettuani puolitoista vuotta sitten päätin, että noudatan tiukkaa ruokavaliota myös muina kuin kilpailukaudella tai niin sanotulla kilpailudieetillä. Olen oppinut, että tämä tapa sopii mulle parhaiten. Eli syön arkena erittäin tarkasti, punnitsen jokaisen ruokani ja ruokavalioni on optimaalista kehityksen ja urheilemisen kannalta.

Mitä tämä sitten on tuonut mulle arkeen? Olen voinut erittäin hyvin ja oma tyytyväisyys tekemiseen on ollut paljon parempaa kuin ennen kilpailuvalmennusta. Saan syödä paljon, jotta lihaskehitys olisi mahdollisimman hyvää. Syön oikeaan aikaan oikeaa ruokaa. Tämä on helpottanut mun omaa jaksamista, kun ei tarvitse itse miettiä mitä sitä söisi, vaan syö juuri niin kuin valmentaja on ohjeistanut. Olen luonteeltani sellainen, että se mulle sopii. En siis sano, että tämä tapa sopisi kaikille.

FullSizeRender-37
lomalla, herkuttelinko?

Mulla on myös aina ollut periaate, että silloin kun herkutellaan herkutellaan kunnolla. En ole koskaan nauttinut siitä, että herkuttelisin vähän silloin ja vähän tällöin. Pidän siitä, että kun on lupa herkutella saan syödä kaikkea mitä mieli tekee. Näin me ollaan koko mun kisavalmennus tehtykin. Mulla on ajoittain päiviä jolloin mulla on lupa syödä mitä mieli tekee. Ja muina päivinä en syö herkkuja tai mielitekoja.

Tällaisella kaavalla olemme siis menneet nyt puolitoista vuotta. Häiden aikaan mulla oli kaksi päivää putkeen vapaata syöntiä. Myös kisojen jälkeen mulla on ollut kaksi päivää, että olen saanut syödä mitä vain. Viimeisen puolentoista vuoden aikana mulla on siis ollut maksimissaan kaksi päivää, että olen herkutellut putkeen.

FullSizeRender-32
lomalla onneksi tarjolla oli paljon vihanneksia, kasviksia ja hedelmiä

Noh, mitenkäs tuo viime viikkoinen loma sitten meni? Mun valmentajan kanssa päätimme, että tämän loman saan kokonaan pitää täysin vapaana. Tarkoituksena täydellinen nollaus ja myös kropalle se teki hyvää, kun sai pitkästä aikaa olla kokonaisen viikon niin, että söin mitä mieli teki. Jep. Ja niinhän mä sitten söin. Mua jännitti se todella, että kuinka paljon sitä sitten oikeastaan tuleekaan syötyä, kun kokonaisen viikon saan vain syödä. Alkuviikosta tuli syötyä melko paljon herkkuja ja isoja annoksia, mutta pikku hiljaa loppuviikkoa kohden mun kroppa alkoi kuitenkin kaipaamaan sitä “mulle normaalia ruokaa” eli paljon vihanneksia ja kasviksia, lihaa ja pastaa. Sitä ihan perusruokaa siis.

FullSizeRender-28
hedelmät ja pieni jälkkärivanukas kahdelle!
FullSizeRender-29
aamupalalla munakasta ja leipää
FullSizeRender-30
vau, turkista sai myös puuroa! Luksusta!

FullSizeRender-40

FullSizeRender-39

FullSizeRender-38

Oli myös ihana huomata, että mulle ei tapahtunut mitään monen kilon pullahdusta viikon aikana. Sain paljon lisäenergiaa syksyä varten ja uskoa siihen, että tämä on todellakin se mun juttu. Rakastan rutiineja ja niin myös aloin kaipaamaan niitä viikon aikana.

Haluan kuitenkin fiilistellä viime viikon ruokailujani ja otinkin paljon kuvia ruoista, joita tuli nautittua. En kokenut tippaakaan huonoa omaatuntoa, vaikka osalla kilpailijoista onkin oma kisapreppaus jo alkanut. Tiedän, että tämä on suunniteltua ja kuuluu tähän kohtaan. Nyt taas jaksaa paremmin ahertaa omien tavoitteidensa eteen.

FullSizeRender-36
Mun ehdoton lemppari: pancake suklaakastikkeella ja siirapilla!

FullSizeRender-34

FullSizeRender-44

FullSizeRender-43

FullSizeRender-41

Viime viikko osoitti sen, että kroppa todella alkaa pikku hiljaa kaipaamaan sille totuttua ruokavaliota. Toivon, että jokainen painon kanssa kamppaileva ja terveelliset elämäntavat omaan elämäänsä haluava jaksaisi kamppailla omien mielitekojensa kohdalla, sillä kyllä se kroppa alkaa pikku hiljaa tottumaan uusiin asioihin ja ravintoon, ja niistä alkaa pikku hiljaa muodostumaan tapa, josta ei haluakaan enään luopua. Kun aluksi jaksaa antaa panostuksensa ja hiukan purra huulta, niin kiitos seisoo varmasti tulevaisuudessa.

FullSizeRender-35

Lomalla siis kuuluu ja saa herkutella! Nautinnollisempaa siitä tekee se, jos olet jättänyt herkuttelut arkena pois. Silloin herkuttelu tuntuu sata kertaa hienommalta, kun takana on monen monta voittoa omia mielitekoja vastaan.

Millaisia kokemuksia sulla on? Oletko pystynyt herkuttelemaan lomalla ilman huonoa omaatuntoa?

 

Comments(2)

Kipinä
1.7.2015 At 6:50 pm

Osui ja uppos! Varsinkin toi viimeinen kappale on NIIN totta. Samaa asiaa olen pyöritellyt mielessä viime päivinä, mutta kun ei saa aikaiseksi tehdä asialle mitään. Tää antoi potkua siihen et arkena jättää herkuttelun pois. Ei se ydinfysiikkaa ole, tahtoa vaan senkin edestä. Kiitos ‘herättelystä’!!

    susannamustajarvi
    2.7.2015 At 6:50 pm

    Kiitos Kipinä kommentista! Todellakin, tahtoa se vaatii, mutta kun teet päätöksen, päätät että tällä kertaa pysyt siinä niin onnistut varmasti. Meille on luontaista pyrkiä vanhaan totuttuun tapaan takaisin, mutta jos tavoite on selvä ja se kannustaa pysymään päätöksessä niin houkutuksistakin pystyy paremmin kieltäytymään.
    Tsemppiä arkeen ja nautihan herkuista sitten kun herkuttelet!

Leave a Comment

sing in to post your comment or sign-up if you dont have any account.