Vastoinkäymisistä voimaa

Kilpailuvalmistelut etenee ja enää on muutama päivä ennen kisoja ja Kulttuuritalon lavalle nousua. Tuota päivää oon odottanut nyt viimeiset puolitoista vuotta ja sen päivän eteen on tehty hirmusesti töitä. Olen koko tämän valmistelevan viikon pyhittänyt itselleni, ja sen myötä on myös aikaa keskittyä oman mielen saloihin. Tänään ajattelinkin kirjoittaa hiukan aiheesta vastoinkäymiset kilpailuissa ja miten niistä selvitään. Olen optimisti ja ajattelen aina kaiken positiivisen kautta. Löydän vastoinkäymisistä ja kaikista elämän tapahtumista aina sen hyvän. En kuitenkaan väitä, etteikö takaiskuja voisi tapahtua ja sen vuoksi mielestäni on myös hyvä tiedostaa, että kilpailemisessa on mahdollisuus, että jotain voi mennä pieleen. Mitä jos kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan? Mitä sitten tapahtuu? Murrunko täysin? Mureneeko unelmat? Mutta sehän on vain urheilua ja kilpailun henki!

Monien fitness blogaajien blogeista voi huomata, kuinka elämä usein koostuu pelkästään salista, posetreeneistä, cardiosta ja keittiövaàsta. Myönnän, että tällä hetkellä mun oma elämä pyörii täysin näiden ympärillä, mutta elämässä on myös muutakin. Siinä, kun keskittyy kehittymään tietyssä asiassa, haluaa menestyä ja tekee kaikkensa sen eteen että olisi siinä hyvä,ei ole mun mielestä mitään pahaa. Niin kuuluukin tehdä ja niin sun tulee tehdä jos haluat menestyä. Sun kuuluu uskaltaa jättää muut vaihtoehdot sivuun ja antaa kaikkesi sille, mitä eniten rakastat. Mitä sitten, jos yhtäkkiä kaikki murtuu? Meneekö ihminen rikki? Vai olisiko se vain elämää?

Kuva: Tomi Rehell. Hiukset&Meikki: Tuija Leivo/Prime Hair And Beauty Design
Kuva: Tomi Rehell. Hiukset&Meikki: Tuija Leivo/Prime Hair And Beauty Design

Mitä sitten tapahtuu? Olet antanut kaikkesi, koko elämäsi, yhdelle asialle. Olet totaalisesti omistautunut vain treenaamaan yhtä päivää varten, olemaan paras versio itsestäsi tuona päivänä ja halu voittaa on niin suuri, että sitä ei voi sanoin kuvailla. Mitäs sitten, jos sinusta ei vain olekaan voittajaksi? Mitä sitten tapahtuu?

Olen itse niin kilpailuhenkinen ihminen, että ehkä pahimmillaan voisin jopa murtua. Mutta en näe siinä mitään huonoa. Totta hitossa murrun, ja niin mun kuuluukin. Mutta tiedän, että siinä kohtaa tulen nousemaan yhä vahvempana ylös. Välillä sitä kompastutaan. En halua antaa valtaa pelolle, että mitä jos! Onneksi ihminen voi aina oppia myös muilta. Mitä minä voisin tehdä toisin, jotta pysyisin vahvana vastoinkäymisistä huolimatta? Uskon siihen, että kukaan meistä ei ole super ihminen ja jokainen meistä voi kokea pettymyksen ja murtua. Vaikka halu voittaa on suuri, se ei koskaan mun mielestä yksinään saisi olla motiivi kilpailemiselle.

Henkisen kehityksen merkitystä kilpaurheilulajeissa ei voi mielestäni korostaa koskaan liikaa. Mieltä kannattaa kehittää, sillä lopullisen eron lajissa kuin lajissa tekee kilpailijoiden henkinen vahvuus. Kuka on henkisesti vahvin, se voittaa! Henkiseen kehitykseen ja mielen vahvuuteen kuuluu myös se, että itsellä on realistinen kuva omista mahdollisuuksista. Tässä kohtaa onkin tärkeää, että kilpailijan rinnalla on valmentaja, mutta myös muita puolueettomia ihmisiä, jotka puhuvat totuuden suulla. Sellaisia ihmisiä, joilla on niin sanotusti munaa sanoa, että nyt ollaan lähdetty väärille urille tai ei olla päästy haluttuun lopputulokseen jostain syystä, mutta myös sellainen joka todella kannustaa ja haluaa yhtä paljon kilpailijalle menestystä kuin kilpailija itsekin. Onko tällaisia ihmisiä olemassa?

KH7A2748
Kuva: Tomi Rehell. Hiukset&Meikki: Tuija Leivo/Prime Hair And Beauty Design

 Totuushan on, että kilpailijaa vahingoittaa enemmän se, jos hänelle luodaan väärä kuva hänen kyvyistään ja mahdollisuuksista pärjätä kilpailuissa. Ja kilpailuiden jälkeen todetaan, että et vain ollut tarpeeksi hyvässä kunnossa ja thats it. En tarkoita, että tilanteessa tulisi hakea syntipukkia. Se ei missään nimessä ole edes mahdollista, sillä se ei ole kenenkään yksittäisen ihmisen tai asian vika. Aina pitää ottaa huomioon kilpailutilanteiden inhimillisyys ja se, että vaikka kilpailijan fysiikka olisi kuinka hyvä, voi kilpailutilanne, paineet, tuomareiden näkemykset ja epäonnistumiset lavalla muuttaa menestystä kilpailuissa vaikka kuinka ja paljon. Kuten muissakin lajeissa, myös bikini fitneksessä jotain vain voi mennä pahasti pieleen, kilpailuihin valmistautumisessa tai kisalavalla. Mutta se on vain urheilua se!! Tämän asian hyväksyminen tulee vain tehdä ennen kuin astuu kisalavalle. Lopputulos voi olla mikä tahansa, mutta mitä sen väliä, jos tekee parhaansa ja vielä enemmän? Kyyneleet kuuluvat kilpaurheiluun, ovatpa ne sitten ilon tai surun kyyneleitä.

Itse pohdin näitä ajatuksia siitä lähtökohdasta, että en ole vielä kokenut yhtäkään bikini fitness kilpailutilannetta. Itselläni ei siis ole kokemuksia, mutta haluan oikeasti oppia ymmärtämään mitä se voi olla, jotta pystyisin itse toimimaan oikein. Olen erittäin onnekas, sillä mulla on mahdollisuuksia lukea muiden kokemuksia, sillä laji on sen verran jo kehittynyt, että lajilla on myös jo kokeneita kilpailijoita, joiden kokemukset ja ajatukset ovat kultaakin arvokkaampia. Olisi suurta tyhmyyttä olla ottamatta heidän kokemuksiaan ja ajatuksiaan tosissaan. Minulla on kaikki mahdollisuudet oppia edeltäjiltä ja kokeneilta niin onnistumissa kuin epäonnistumisissakin. Se miten sitten itse toimin, on vain minusta itsestä kiinni.

Monet ovat kysyneet multa, että mitäs sitten, jos et voita? Masennutko? Aikaisemmin ajattelin, että onpa tyhmä kysymys. Vain suomalaiset voivat ajatella noin. Vain suomalaiset menevät kokeilemaan ja hakemaan kokemuksia kilpailuista. Miksi sinne ei mennä voittamaan? Mutta nyt myöhemmin ajateltuna ei tuo ole tyhmyyttä vaan viisautta. Ei sinne kilpailuihin olla menossa tietenkää häviämään, mutta pitää olla kuitenkin realistinen ja järkevä. Pitää tiedostaa omat vahvuudet ja heikkoudet. Pitää ymmärtää, että voitolla ja häviöllä on pienen pieni ero ja sen vuoksi tulee olla nöyrä, mutta paiskia sitäkin enemmän töitä. Mikään ei tule ilmaiseksi! Se on varmaa!

I´m ready!!
I´m ready!!

Minä en usko luonnonlahjakkuuksiin! Minä uskon kovaan treenaamiseen ja harjoitteluun. Urheilija, joka tekee paljon töitä menestyy. Mikään taito ei ole synnynäistä. Kaikki on kovan työn ja harjoittelun tulosta!

Se mitä itse olen oppinut lyhyen elämäni aikana on, että elämässä ei kannata koskaan pelata yhden kortin varassa. Se on viisautta, ei heikkoutta. Oma persoona ja arvokkuuden tunne ei saa olla siitä kiinni, miten pärjää kilpailuissa.

Ehkä parasta mitä voit tehdä itsellesi on luottaa itseesi, rakastaa itseäsi juuri sellaisena kuin olet ja nauttia elämän tuomista haasteista ja tilaisuuksista. Tämän jälkeen on aivan sama voitatko vai et. Sillä tulet joka tapauksessa voittamaan!

Elämä on tässä ja nyt! Vaikka itselläsi on tavoitteita ja olet matkalla johonkin. Olet sitten laihduttaja, hyvänmielen liikkuja, sohvaperuna tai kilpaurheilija; muista olla kiitollinen siitä mitä sinulla jo on ja nauttia hetkestä! Vain sillä on oikeasti merkitystä.

★Susanna

Tämän viikon ajan päivittelen pieniä videopätkiä Instagramiin omista kisavalmisteluista, joten kannattaa käydä painamassa seuraa @susanna_mustajarvi.

Comments(2)

Outi Karita
17.4.2015 At 9:15 am

Viisaita sanoja…
Kovasti tsemppiä kisoihin! 🙂

    susannamustajarvi
    17.4.2015 At 9:15 am

    Kiitos! 🙂

Leave a Comment

sing in to post your comment or sign-up if you dont have any account.