Vauvauintiin liittyvä epävarmuus – Miten saan pidettyä vauvan rauhallisena?

 • Etusivu
 • /
 • Yleinen
 • /
 • Vauvauintiin liittyvä epävarmuus – Miten saan pidettyä vauvan rauhallisena?

Vauvauinti on todella hyvä harrastus. Siihen voi kuitenkin liittyä paljon jännitystä ja epävarmuutta. Jännitys voi joskus tulla jopa esteeksi harrastuksen aloittamiselle. Tiedän omasta kokemuksesta, että ennen ensimmäistä uintikertaa on paljon erilaisia kysymyksiä käytännön asioihin liittyen. Itseäni jännitti ensimmäisellä kerralla tosi paljon jo pelkästään pukuhuoneessa ja suihkutiloissa toimiminen.

Ennen ensimmäistä uintikertaa voi olla paljon erilaisia kysymyksiä käytännön asioihin liittyen.

Miten ja missä järjestyksessä asioita kannattaa tehdä, jotta vauva ei hermostuisi? Kirjoittelin omat vinkit ylös. Eri uimakoulut antavat omat ohjeensa itse vauvauintiin liittyen. Me esimerkiksi saimme ohjeet siihen, miten valmistella vauva vauvauintia varten. Kylpyveden lämpötilaa kannattaa laskea asteittain vastaamaan 32 astetta, jotta vauva tottuu hiukan viileämpään veteen. 

Tärkeintä on pitää hyvä fiilis yllä koko uintireissun ajan.

Vauva kannattaa totuttaa suihkun ääniin. Lisäksi saimme ohjeita miten uimassa toimitaan, jos vauva alkaisi itkemään. Tärkeintä on pitää fiilis hyvänä koko uinnin ajan. Jos vauva väsyy, on hyvä osata lähteä oikeaan aikaan pois. Tärkeää olisi jättää vauvalle aina hyvä kokemus. Itkuja ei kannata pelätä. Niitä tulee ja ne menee myös ohi. 

Keräsin tähän asioita, joita itse pohdin ennen vauvauinnin aloittamista. 

Mitä vauva tarvitsee vauvauinnissa?

Meillä mukana on aina pyyhe, uimapuku, uimavaippa, kosteussuoja turvakaukaloon, normivaippa ja vaihtovaatteet.

Mihin lasken vauvan pukuhuoneessa? 

Caribian kylpylässä pukuhuoneissa on sellaisia hoitoalustoja, joita voi tarvittaessa käyttää. Laitan alustan lattialle ja vauvan siihen. Minulla on myös aina mukana oma turvakaukalo. Peetu usein viihtyy kaukalossa sen aikaa, kun laitan itseni valmiiksi suihkua varten. Toki vauvalta kannattaa ottaa jo heti uimahalliin tullessa ulkovaatteet pois, jotta hänelle ei tule kuuma. Uimahallin pukuhuoneissa on yleensä melko lämmin. 

Voiko vauvan imettää vielä pukuhuoneessa?

Saimme ohjeen, että imetyksen ja uinnin välissä olisi hyvä olla vähintään yksi tunti. Tämä ei kuitenkaan käytännössä ole aina mahdollista, joten olen ainakin itse – ja myös moni muu – imettänyt juuri ennen uintia. Jos vauva on herännyt juuri päiväunilta, on imettäminen tärkeää ennen uintia, jotta vauva jaksaa uinnin ajan. Sen vuoksi imettäminen ennen uintia on välillä vain pakollista. Meillä on kerran uinnin aikana tullut pulautus. Se ei onneksi päätynyt veteen asti, vaan sain sen kädelläni pelastettua. Jos vauva pulauttaa veteen, on se hyvä yrittää ottaa heti ämpärillä pois. 

Mihin lasken vauvan suihkutilassa? 

Minä teen aina niin, että laitan Peetulle kaukaloon kosteussuojaksi sellaisen sängyssäkin käytettävän suojan. Peetu viihtyy kaukalossa hyvin, ja ehdin ensin itse käymään suihkussa ja pukea uima-asun. Tämän jälkeen otan Peetun syliin ja menemme yhdessä suihkuun. Suihkussa puen myös Peetulle uimapuvun. Uimavaipan olen jo laittanut valmiiksi pukuhuoneessa.  

Milloin puen uimapuvun päälle? 

Minä puen uimapuvun sekä itselleni että Peetulle vasta suihkussa. Tämä taitaa olla myös yleinen ohjeistus, sillä suihkussa tulisi käydä ilman uimapukua ja peseytyä kunnolla. Käyn aina ensimmäiseksi suihkussa itse ja puen uimapuvun itselleni, jonka jälkeen otan Peetun suihkuun ja puen hänet. Suihkun jälkeen laitan Peetun pyyhkeen sisään lämpöiseen, ennen kuin menemme allastiloihin. 

Mitä jos vauva kakkaa veteen?

Tämä on kuulemma hyvin harvinaista. Kakkavahingon sattuessa tulee siitä välittömästi ilmoittaa henkilökunnalle. Siltä päivältä on aina valitettavasti uinnit peruttava.

Uintivaipat vai ei vaippoja? 

Eri uimapaikoissa on erilaiset ohjeistukset vaippojen osalta. Toisissa uimahalleissa ei saa olla vaippaa ja toisissa taas suositellaan vaippaa kaikille alle 3 vuotiaille. Meillä on käytössä kertakäyttöiset vaipat, sillä meillä on erikseen myös uimapuku. Kestovaipat ovat myös hyvä vaihtoehto, jolloin ei tarvitse erikseen uimapukua. Halusin Peetulle uimapuvun, jossa on olkaimet. Koen, että uimapuvun ansiosta saan vedessä paremman otteen vauvasta. 

Miten pitää vauva tyytyväisenä vielä uinnin jälkeenkin? 

Minulla on aina pyyhe mukana altaan reunalla, joten saan Peetun heti altaasta suoraan pyyhkeen sisälle lämpöiseen. Lisäksi uinnin jälkeen menemme aina saunaan, jossa imetän Peetun. Tämän jälkeen Peetu jaksaa koko peseytymisen ja pukemisen ajan olla hereillä ja hyvällä tuulella. Peseytymisessä turvakaukalo on hyvä olla mukana, jotta saa vauvan laskettua pois sylistä. Uiminen on väsyttävää puuhaa ja aina uinnin jälkeen Peetu nukkuu päiväunet. 

Pelkäsin ennen ensimmäistä uintikertaa, että Peetu itkee koko sen ajan, kun olemme pukuhuoneessa ja suihkutiloissa.

Ennen ensimmäistä kertaa jännitin kaikkia näitä asioita. Pelkäsin, että Peetu vain itkee koko sen ajan, kun olemme pukuhuoneessa ja suihkutiloissa. Yllätyin kuitenkin positiivisesti. Asiat menevätkin hyvin jouhevasti, kun on oikeat apuvälineet mukana. Nautimme molemmat uintireissusta suunnattomasti. Nyt kun takana on jo useampia uintikertoja, ei sinne meneminen enää jännitä. Luotan siihen, että asiat menevät mukavasti ja pystymme nauttimaan siellä olosta. 

Millaisia vauvauinti kokemuksia sinulla on? 

Mitä asioita jännitit ennen ensimmäistä uintikertaa?

By Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Annoimme lapsellemme korviketta – olo on kuin rikollisella!

Voinko imettävänä äitinä juoda alkoholia?

Täysimetys – Rakennanko häkkiä ympärilleni?

 

 • Share:

Comments(4)

Vierailija
30.11.-0001 At 3:37 pm

Hyviä vinkkejä. Meidän uimahallissa vauvan täytyy käydä suihkussa ennen uimavaipan päälle pukemista.
Yksi hyvä keino pitää vauva oman suihkun ajan lämpimänä kaukalossa, on jättää ylimääräinen pyyhe saunan lämpöön ennen altaille menoa. Siihen on vauva mukava kääriä.

Uimarin äiti
30.11.-0001 At 3:37 pm

Hyviä kokemuksia, viihdyimme molemmat altaassa. Nuita kaikkia juttuja katselin jo etukäteen muiden äitien tekemänä ennenkuin menimme vauvan kanssa halliin. Ja loput säädin itse. Vesipeto siitä vauvasta on kasvanut.

  Susanna Mustajärvi
  30.11.-0001 At 3:37 pm

  Loistavaa, kiva kuulla! Näinhän se menee. Lopulta sitä sitten löytää itselle sopivat keinot. 

Leave a Comment

sing in to post your comment or sign-up if you dont have any account.