Voinko imettävänä äitinä juoda alkoholia?

Oletko joskus miettinyt, että voisitko nauttia lasin viiniä, vaikka imetät? Minä olen. Olen pohtinut, että olisiko parempi olla ottamatta ollenkaan? Vai voisiko sitä nauttia aikuisten kesken viinilasillisen silloin tällöin? Uskon, että moni muukin imettäjä pohtii näitä samoja asioita. Missä menee raja? Halu imettää on tosi kova, mutta vaatiiko se silloin totaalisen kieltäytymisen alkoholista?

Alkoholi usein jakaa paljon mielipiteitä, joten siitä on mielestäni hyvä keskustella, jotta voisimme ymmärtää erilaisia suhtautumisia siihen. Lapsia alkoholin vaikutuksen alaisena ei saisi missään nimessä hoitaa. Lapsi myös aistii aikuisen muuttuneen käytöksen hyvinkin nopeasti ja kokee turvattomuutta. Lapsiperheissä alkoholin käyttöä olisi rajoitettava, mutta mikä on kohtuuden raja? Milloin se ei ole lapselle haitallista? Meillä kaikilla taitaa olla melko erilaisiakin näkemyksiä tähän.  

Missä menee lapsiperheiden alkoholin käytön kohtuuden raja?

Alkoholista kieltäytyminen on suurimmalle osalle hyvin selvää raskauden aikana. Mutta miten sitten toimitaan, kun lapsi on syntynyt? Tuleeko silloinkin täysin kieltäytyä alkoholista? Neuvolassa tähän on selkeä linja. Alkoholia ei suositella nautittavan imetyksen aikana tai ainakin turvarajat on asetettu hyvin alas. Tarkkaa tutkimusnäyttöä alkoholin vaikutuksesta imetykseen ja vauvaan on vielä hyvin vähän. Se kuitenkin tiedetään, että äidinmaidon alkoholipitoisuus on sama kuin äidin veren alkoholipitoisuus. 

Äidinmaidon alkoholipitoisuus on sama kuin äidin veren alkoholipitoisuus.

THL:n mukaan esimerkiksi lasillinen viiniä silloin tällöin ruokailun yhteydessä ei vaikuta imetykseen. Viinilasillisen juotuaan tulisi odottaa muutama tunti ennen imetystä, jotta alkoholi ehtii poistua rintamaidosta. On hyvä tietää, että maitoa ei tarvitse lypsää, sillä maito eikä alkoholi varastoidu maitorauhasiin. Se kuinka nopeasti alkoholi poistuu imettäjän elimistöstä ja rintamaidosta, riippuu imettäjän painosta ja juodun alkoholin määrästä. Esimerkiksi 60-kiloisen naisen veren alkoholipitoisuus juotuaan 12 senttilitraa mietoa viiniä on tunnin kuluttua 0,15 promillea ja kahden tunnin kuluttua ei ollenkaan. 

THL:n mukaan lasillinen viiniä silloin tällöin ruokailun yhteydessä ei vaikuta imetykseen.

Mielenkiintoista oli löytää tietoa alkoholitutkimuksesta, jossa oli todettu, että esimerkiksi imeväisikäisten vesipohjaisten D-vitamiini tippojen (esimerkiksi Jekovit) suositeltu päiväannos sisältää noin 0,02 grammaa puhdasta alkoholia. Suunnilleen saman määrän vauva saa äidin nautittua kaksi alkoholiannosta. Tämä aihe ei siis ole täysin mutkaton ja selvä. Haastavaa tästä keskustelusta tekee se, että kukaan ei luonnollisestikaan halua olla alkoholin puolesta puhuja, vaikka faktaakin on olemassa siitä, että muutaman lasillisen nauttiminen ei estä imetystä. Kun turvallista rajaa ei ole selvillä, jää alkoholin nauttimisen arvioiminen lopulta jokaisen yksilön oman harkinnan varaan. 

Kun turvallista rajaa ei ole, jää alkoholin nauttimisen arvioiminen lopulta jokaisen yksilön oman harkinnan varaan.

Lapsen saaminen luonnollisesti siirtää ajatukset muualle kuin alkoholiin. Mutta onko väärin alkaa pohtia asiaa jo imetyksen aikana? Omalla kohdallani nyt kun pumppaus on alkanut onnistumaan, olen alkanut myös pohtimaan voisiko tosiaan viinilasillisen juoda silloin tällöin. Päihdetyötä tehneenä minulla on aina ollut todella jyrkkiä mielipiteitä kaikkiin päihteisiin. Nyt kuitenkin en näe yhden tai kahden viinilasin nauttimista niin pahana asiana. Vielä en ole tuota askelta ottanut, mutta uskon, että sekin päivä tulee kun uskallan palata nauttimaan viinistä. Maailma on täynnä suosituksia, mutta se miten ihmiset todellisuudessa ihan oikeasti toimivat, jää lopulta pimentoon.

Nyt toivoisinkin rehellistä keskustelua aiheesta.

Millainen kanta ja ajatus sinulla on tähän? Silloin kun imetit, joitko sinä lasin viiniä silloin tällöin?

by Susanna 

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Täysimetys – Rakennanko häkkiä ympärilleni?

Millainen ruokavalio tukee imetystä?

Voivatko rintaimplantit olla esteenä imetykselle? – asiantuntija vastaa

 

 • Share:

Comments(8)

Vierailija
30.11.-0001 At 3:35 pm

Itse pohdin kauan tätä asiaa. Nyt olen muutamia kertoja rohkaistunut juomaan lonkeron saunassa illalla, kun vauva jo nukkumassa. Meillä vauva 5,5kk nukkuu läpi yön, joten koska seuraava imetys on vasta aamulla, en ole nähnyt siinä ongelmaa. Heti alkoholin nauttimisen jälkeen en imettäisi.

  Susanna Mustajärvi
  30.11.-0001 At 3:35 pm

  Hyviä pointteja ja ihanaa, että teillä nukutaan jo koko yö. 🙂 On se tärkeää myös saada nauttia. 

Vierailija
30.11.-0001 At 3:35 pm

Niin, äidinmaidossa on korkeintaan promilleja. Alkoholijuomissa on prosentteja. Omenamehussakin on siis enemmän alkoholia kuin äidinmaidossa. Vauvoista ei ole onnistuttu mittaamaan promilleja, vaikka olisivat saaneet juoneen äidin maitoa.

En olisi huolissani äidinmaidon alkoholipitoisuudesta, vaan enemmänkin niistä muista alkoholin vaikutuksista vauvan hoitoon yms.

Vierailija
30.11.-0001 At 3:35 pm

Jos juot kaksi lasia viiniä, veren alkohilipitoisuus on 0,02 eli sama kuin noidem d-vitamiinitippojen – eli alkoholin erittyminen rintamaitoon ei ole se ongelma (tästä on kyllä ihan tutkimusnäyttöäkin, ei ole mikään kiistanalainen asia). Sen sijaan kenenkään ei ile syytä hoitaa lasta päihtyneenä, ja siihen ”turvarajat” ovat yksilöllisiä. Raskaudenaikaisesta alkoholin käytöstäkin on itse asiassa paljon tutkimusta, ja tehtyjen tutkimusten mukaan 1-2 annosta viikossa ei ole haitallista sikiölle.

  Susanna Mustajärvi
  30.11.-0001 At 3:35 pm

  Mä olen täysin samaa mieltä, että lasta ei tulisi hoitaa, jos on juonut alkoholia. Ja muutenkin lapsi kyllä huomaa heti, jos vanhempi on vähänkin humaltunut. Se aiheuttaa turvattomuuden tunnetta lapselle. 

Vierailija
30.11.-0001 At 3:35 pm

Todellakin juot lasin tai 5 jos mieli tekee.♥️Ei tuosta yleisesti voi mitään suosituksia antaa siksikään kun täällä alkoholi on monelle ongelma. Mutta itse kahden pienen lapsen äitinä todellakin olen viini iltoja istunut tyttöjen kans. En halunnut jättää kaikkea lasten myötä, varsinkin kun tärkeimmillä ystävillä ei ole lapsia ja meidän elämässä satunnainen alkoholin käyttö on normaalia. Pumppasin pakkaseen ja jos ei siel ollu ni sit korviketta, jos nopeasti päätinkin lähteä illaksi pois. Sit imetin kun olin kotiin tullu seuraavan kerran ku lapsi heräs. Ne on hyvin satunnaisia kertoja, ja illan alkoholiannokset about6. Isi pärjäs lasten kanssa hyvin ja lapsista erossa olo on niiden näkulmasta lyhempi kun nukkuvat osan poissaoloajasta. Toki ystäviä voi nähdä ilman alkoholia, mutta meillä päin se kuuluu yleensä yhteen jos isommalla porukalla nähdään 🙂 Stressaaminen on pahinta, joten jos äitiä rentouttaa alkoholi ja ystävien näkeminen ni se palvelee mielestäni myös lapsia. Imetys on ihanaa ja tärkeää, mutta ei se korvike pahasta oo. Molemmat saatte imetyksen hyödyt myös osittaisena. Muistan kyllä ne oman päänsisäiset paineet imetyksestä ja kiinteistä, mut jos niistä tulee mörköjä niin tuntuu, ettei se enää palvele tarkoitustaan. Julkinen elämä varmasti tuo sulle lisäpaineita kun oot arvosteltavana myös, mutta koita ottaa rennosti❣️ Vaikka se vauva aika kestää vaan vähän, mut jos haluaa useamman lapsen, äkkiä vierähtää vuosikymmen😄

  Susanna Mustajärvi
  30.11.-0001 At 3:35 pm

  Oi ihana. Kiitos paljon kommentista ja tsempeistä. Olen kanssasi samaa mieltä. Itseään ja omia “aikuisten” juttuja ei kannata jättää pois kokonaan. Tässä pikkulapsi arjessa saa vierähtämään vuosia , joten tästäkin ajasta on hyvä osata nauttia – välillä myös ilman lasta! <3 Tästä sun kommentista tuli hyvä fiilis. Kiitos!

  Ihanaa syksyä sinne!

Leave a Comment

sing in to post your comment or sign-up if you dont have any account.