Yösyötöistä eroon 6 kuukauden iässä – Miten teimme sen?

 • Etusivu
 • /
 • Yleinen
 • /
 • Yösyötöistä eroon 6 kuukauden iässä – Miten teimme sen?

Peetu täytti puolivuotta muutamia viikkoja sitten. Olin jo aikapäiviä päättänyt, että heti puolenvuoden tullessa täyteen, haluaisin päästä eroon yösyötöistä. Koen, että koko perhe voi paremmin, jos öisin pystyttäisiin nukkumaan entistä paremmin. 

Halusin uneen liittyvät perusasiat ja rutiinit kuntoon heti alusta alkaen.

Uniasiat ovat olleet aina todella tärkeitä minulle. Ehkä myös sen vuoksi konsultoin unikonsulttia vauvan uneen liittyvistä asioista jo raskausaikana. Halusin uneen liittyvät perusasiat ja rutiinit kuntoon heti alusta alkaen. Minulle tärkeää on tietää, että olen tehnyt kaikkeni asioiden hoitamista ajatellen. Jos siitä huolimatta on haasteita – tiedän, ne vain kuuluvat elämään. Kaikkeen ei voi myöskään valmistautua. Näin ajattelen kaikessa elämään liittyvässä – myös uniasioissa.

Lopulta nukkumisessa ei ole kyse kuitenkaan mistään ydinfysiikasta, vaan ihan perusasioista. Oman vauvan kohdalla sitä ei vain aina osaa ajatella mikä olisi missäkin tilanteessa järkevää. Sen vuoksi mielestäni on oikein hyvä, että on olemassa ammattilaisia, joilta voi tarpeen tullen kysyä neuvoa omaan tilanteeseen. Koskaan ei kannata jäädä yksin painimaan haasteiden kanssa. 

Vaikka uneen liittyvät perusasiat ovatkin olleet meillä vauvan syntymästä asti pääosin kunnossa, ei meilläkään ole aina nukuttu hyvin.

Vaikka uneen liittyvät perusasiat ovatkin olleet meillä vauvan syntymästä asti pääosin kunnossa, ei meilläkään ole aina nukuttu hyvin. Välillä tulee kausia, ettei jostain syystä vain unet oikein meinaa onnistua. Ja niille ei vain yksinkertaisesti ole voinut mitään. Olen asennoitunut niihin siten, että ne vain kuuluvat vauva-arkeen. Ja pyrkinyt löytämään tasapainon elämään niillä korteilla mitkä on milloinkin käytössä. 

Kaikessa vauvaan liittyvässä olemme kuitenkin pitäneet tärkeänä asteittaista ja vähitellen tehtyjä muutoksia.

Kaikessa vauvaan liittyvässä olemme kuitenkin pitäneet tärkeänä asteittaista ja vähitellen tehtyjä muutoksia. Myös johdonmukaisuus on ollut tärkeää. Tehdyissä päätöksissä pitää pysyä. Se on vauvan parhaaksi. Toki kannattaa muistaa, että jos alun jälkeen alkaa heti tuntumaan ajankohta väärältä muutokselle, aina voi siirtää sitä myöhemmälle. Ajan ja tilanteen pitää olla oikea, jotta muutokseen on tarpeeksi aikaa ja resursseja. Muutokset harvoin tapahtuvat täysin itsestään. 

Lähdimme puuttumaan yösyöttöihin asteittain ja vähitellen. Tämä asia minulla oli jo mielessä Peetun ihan ensimmäisillä viikoilla, sillä halusin opettaa Peetulle tutin käytön siten, että tuttia käytetään nukahtamiseen ja rauhoittumiseen. Halusin tutin käyttöön, jotta sitten yösyöttöjen lopettamisen kohdalla olisi jokin työkalu käytettävänä. 

Vähitellen vähensin imetystä ja lisäsin tuttia.

Noin viiden kuukauden ikäisenä aloimme säännöllisesti lisäämään öihin tutilla rauhoittamista. Ensiksi rauhoittelin tutilla kerran yössä imettämisen sijaan. Vähitellen vähensin imetystä ja lisäsin tuttia. Samalla myös heräämiset alkoivat vähentyä kuin itsessään. Lopulta kuuden kuukauden kohdalla tein päätöksen, etten enää aio yöllä imettää. Ja näin yösyötöt jäivät. Nyt olemme jo kaksi viikkoa menneet ilman yösyöttöjä. Peetu nukkuu paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Olemme saaneet kokea jo kaksi kokonaista yötäkin. 

Yösyöttöjen pois jäänti vaikutti kuitenkin imetykseen.

Se että miten – kerron seuraavassa postauksessa!

by Susanna

Lue myös: 

Väsymys on täysin uusissa ulottuvuuksissa – Onko pätkäyöt tulleet jäädäkseen?

Perhepeti – merkki laiskuudesta?

6 vinkkiä, joiden avulla vauvaa voi auttaa nukkumaan – heti syntymästä alkaen!

 • Share:

Comments(5)

Tinsku
30.11.-0001 At 6:10 pm

Meidän vauva on nyt päälle 6kk ja ja jätimme yösyötöt kun hän oli reilu 5kk. Päätin vain, että nyt kokeillaan. Vauva ei juurikaan syönyt tuttia aikasemmin, mutta nyt hän syö ja yöllä se on hyvä juttu. Ajattelin, että hyväksyyköhän ollenkaan tuttia, mutta onneksi nyt kelpaa 😊 Vaikka yöllä tuttia käydään laittamassa suuhun niin silti yöt on paljon helpompia ja unta tulee enemmän👍

  Susanna Mustajärvi
  30.11.-0001 At 6:10 pm

  Vautsi. Jep, kyllä se auttaa huomattavasti jos jää yksikin syöttö pois. Ja kun ne jää kokonaan, on se melkoinen helpotus. Tutin laittamiseen kun ei mee kauaa aikaa, ja pääsee taas jatkamaan unia. Hyviä öitä sinne teille!

Vierailija
30.11.-0001 At 6:10 pm

Meillä alettiin n. 7kk tarjoamaan tuttia yön toisella syötöllä, tarkoituksena saada siihen keskelle yötä pidempi unipätkä. Niin siinä sitten kävikin että pian syötöt jäi siihen yhteen alkuyön syöttöön, ja lopulta lapsi lakkasi heräilemästä yöllä kokonaan. Yösyötöt jäi pois n. kahden viikon sisään vähän niin kuin vahingossa.

En tiedä johtuuko tästä, mutta 11kk loppui imetys kokonaan lapsen omasta aloitteesta.

  Susanna Mustajärvi
  30.11.-0001 At 6:10 pm

  Just hyvä, että asiat ovat menneet noin omalla painollaan. Kyllä se helpottaa unia, kun yösyötöt jää pois. Luksusta!

  Susanna Mustajärvi
  30.11.-0001 At 6:10 pm

  Ja piti sitä vielä sanoa, että meillä kans vaikutti imetykseen. Mun olis tarkoitus kirjoitella siitä piakkoin!

Leave a Comment

sing in to post your comment or sign-up if you dont have any account.